Powerpoint extreem

Powerpoint kun je ook goed gebruiken.

Een van de basisregels van presenteren met Powerpoint is dat je zo’n drie minuten per dia moet rekenen. Een presentatie van 60 dia’s moet je niet in een half uurtje proberen te proppen. Neem daar maar gerust drie uur voor. Die basisregel sluit goed aan bij mijn ervaring met traditionele (*) presentaties. Maar dat gaat dus over traditionele (*) presentaties. Ik houd er meer van om Powerpoint, áls ik het al moet gebruiken, in een wat extremer variant in te zetten.

Er zijn verschillende vormen van extreme Powerpoint presentaties. Eén is de variant waarin de dia’s geen tekst bevatten, maar alleen plaatjes. Goed gekozen plaatjes hebben allerlei voordelen als achtergrond bij het verhaal dat verteld wordt. Het kijken naar een plaatje vraagt een andere inspanning dan het lezen van tekst. Je publiek kan blijven luisteren naar jouw verhaal en tegelijkertijd de plaatjes waarnemen. Plaatjes voegen iets toe aan het verhaal in plaats van dat ze het gehoor afleiden. Ze illustreren het verhaal, geven het extra kleur of voegen een humoristische toets toe. Althans, als het goede plaatjes zijn.

Hoe maak je zo’n extreme presentatie?

  1. Maak een goed verhaal en bedenk per onderdeel wat de boodschap is. Formuleer die boodschap voor jezelf in één woord of korte zin.
  2. Per boodschap ga je associëren. Waar doet dit woord me aan denken? Welke spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegden komen bij me op? Wees niet te snel tevreden. Associeer ‘een paar stappen weg’ van het oorspronkelijke woord. 
  3. Gebruik de associaties als zoektermen voor bijvoorbeeld met Google-Afbeeldingen of gespecialiseerde foto-sites, als Getty Images. Blader rustig een poosje door, zodat je originele, niet al te voor de hand liggende plaatjes vindt (**).
  4. Als je verschillende ‘leuke’ plaatjes hebt waar je niet uit kunt kiezen: kies toch! Eén goede plaat die alle aandacht krijgt is sterker dan twee die elk maar een deel van de aandacht krijgen. Kill your darlings.
Binnenkort over een andere extreme Powerpoint-variant.

(*) “Traditioneel” is de neutrale term. Ik ben meer geneigd om het over “saaie” presentaties te hebben, of gewoon “slechte” presentaties. Van die presentaties waar het verhaal in bullets wordt samengevat. Wat daar mis mee is, kun je zelf wel bedenken. Ik kom daar nog wel eens op terug.
(**) Let even op de auteursrechten op de plaatjes die je gebruikt.


in

,

Tags: