Opgaan in kunst (2)

Volgende week vertel ik Hoe Wang-Fô werd gered, een gruwelijk mooi verhaal van Marguerite Yourcenar. De structuur heb ik in de afgelopen week iets veranderd. In het origineel is het een chronologisch verhaal. Ik maak er een verhaal van dat zich afspeelt in het paleis van de keizer, met flashbacks naar de kennismaking tussen en arrestatie van schilder en knecht. Hierdoor kan ik bijna letterlijk met de deur in huis vallen; in dit geval met de poort in het keizerlijk paleis. Door heden en verleden de verweven, kan ik op toneel gaan spelen met de ruimte: het heden vertel ik op een andere plek dan het verleden. Bovendien kan ik heden en verleden een andere kleur, een andere spanning geven.

Gister heb ik het verhaal voor het Apeldoorns Vertelgenootschap voor het eerst uitgeprobeerd. Altijd goed om te doen en om er reacties op te krijgen. Het onderscheid tussen heden en verleden kan strakker, en de keizer kan angstaanjagender. Belangrijke aandachtspunten voor de komende week als ik er verder aan werk.


in

, , , ,

Tags:

Comments

4 responses to “Opgaan in kunst (2)”

  1. […] uit bij het verhaal van Yourcenar dat ik al eerder verteld had. Destijds had ik al een en ander aan de chronologie veranderd. Yourcenar begint haar verhaal met een flashback en vertelt het verhaal dan chronologisch verder. […]

  2. […] flashback begon bijvoorbeeld met: “Ling had Wang-Fô voor het eerst ontmoet in een herberg.” In de blog die ik hier destijds over schreef gaf ik als reden het idee dat op deze manier het heden op deze […]

  3. […] flashback begon bijvoorbeeld met: “Ling had Wang-Fô voor het eerst ontmoet in een herberg.” In de blog die ik hier destijds over schreef gaf ik als reden het idee dat op deze manier het heden op deze […]

  4. […] uit bij het verhaal van Yourcenar dat ik al eerder verteld had. Destijds had ik al een en ander aan de chronologie veranderd. Yourcenar begint haar verhaal met een flashback en vertelt het verhaal dan chronologisch verder. […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *