Prezi

Eerder schreef ik al een en ander over Powerpoint. Onlangs zag ik een presentatie gemaakt met Prezi. Verbluffend! Ik hoop dat we ons Powerpoint-denken snel achter ons kunnen laten en goede Prezi-presentaties gaan maken.

Powerpoint-denken is denken in termen van dia’s die achtereenvolgens getoond worden. Met animaties kun je beweging toevoegen, maar de essentie is: plaatje-na-plaatje-na-plaatje. Bij Prezi heb je een oneindig vel voor je waarop je oneindig kunt in- en uitzoomen. Een Prezi-presentatie leidt je over dat vel. Probeer je dat eens voor te stellen. Echt geweldig!

Ik denk dat we nu eerst door een golf heen moeten waarin we langzaam leren hoe je dit gereedschap goed gebruikt. Toen we net tekstverwerkers hadden, zagen veel documenten eruit als een bonte tekst met woorden in allerlei maten, kleuren en fonts. Spuuglelijk, maar omdat het kón, maakten we het. Toen we websites gingen bouwen, was gebruiksvriendelijkheid en overzicht ver te zoeken. Langzaamaan kwamen we erachter dat minder vaak méér is.
Omdat ik zo enthousiast was, ging ik meteen aan de slag. Mijn eerste Prezi heeft niet zo’n spannende inhoud (al helemaal niet als je niet in IT-projecten werkt), maar het gaat nu even om de vorm. Wel, die is ook niet in orde. Mijn publiek had al na een paar stappen last van duizeligheid en misselijkheid. Zeg maar de wagenziekte waar ikzelf last van heb als ik naar Dogma-films kijk die met een handcamera zijn gefilmd. Ik moet nog even zoeken hoe een góede Prezi eruit ziet, maar er zijn op de site al veel goede voorbeelden om van te leren.

Ik schat dat Powerpoint over een paar jaar passé is.


in

, , ,

Tags: