Symphonieorkest Nijmegen

Het Symphonieorkest Nijmegen, kortweg het SON, speelt al jaren op tweede kerstdag een concert. Dit jaar staat naast de eerste symphonie van Beethoven het stuk Pelleas en Melisande van Sibelius op het programma. Het SON heeft mij gevraagd of ik het verhaal bij deze muziek wil vertellen.

Voordat ik antwoord gaf heb ik dit weekend eerst maar eens besteed aan het zoeken en bestuderen van het verhaal zelf. Mijn eerste associatie was dat het waarschijnlijk een griekse mythe was, maar dat bleek niet zo te zijn. Ook was het geen Arthurverhaal, wat ik even dacht omdat in de verhalen over de Ronde Tafel ook een ridder Pelleas meedoet. Niets van dat alles. Pelleas en Melisande is een toneelstuk dat in 1893 is geschreven door de Belgische schrijver Maurice Maeterlinck. Om eerlijk te zijn: een dráák van een stuk. Maar dat maakt het deste boeiender om te zoeken naar een vorm waarin het verhaal voor publiek van nú toch te genieten is.

Er moet nog heel wat gebeuren om het toneelstuk te bewerken tot een verhaal en om dat verhaal ook nog eens mooi aan te laten sluiten bij de muziek van Sibelius. Vorig jaar deze tijd vertelde ik Koning Lijsterbaard met ensemble Septime. Leuk om nu weer een verhaal te vertellen met muziek erbij. Nog wel door een symphonieorkest! Ik heb de vraag van het SON dan ook volmondig met “Ja!” beantwoord.