Wereldverteldag 2011 (2)

Ik schreef er al over: met het Vertelgenootschap maak ik een voorstelling voor Wereldverteldag 2011. Vorige week zaterdag hadden we de eerste workshop en vandaag heb ik de vertellers nadere instructies gegeven ter voorbereiding van de volgende workshop in februari.

Voor die eerste workshop had ik twee doelen. Het eerste was de vertellers te laten kennismaken met theatrale invalshoeken die ze bij het vertellen kunnen gebruiken. Het tweede was voor mijzelf om op ideeën te komen voor de vormgeving van de voorstelling. Het eerste doel stond centraal en ik heb de vertellers op allerlei manieren laten werken met hun verhaal. Vanuit een specifieke houding; met een andere stem; samen met andere vertellers; met aandacht voor actie, detail en emotie; associatief; beeldend; noem maar op. Een breed palet aan technieken. Het was leuk om te zien dat de vertellers op deze manier wat losser kwamen van hun verhalen en ermee durfden experimenteren.

Het thema, water, is dusdanig rijk dat we er heel veel kanten mee op kunnen. Dat blijkt ook wel uit de verhalen die gekozen waren: herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 en een Terschellinger eilandsage, een sprookje van Godfried Bomans en een van Grimm, van historisch verhaal over bootvluchtelingen in de 17e eeuw en een griezelverhaal over een overboord geslagen drenkeling, een bijbelverhaal en parabels rond regen en wind. Nu is het nog een grabbelton aan losse verhalen. Mijn hoop, het tweede doel van de workshop, was dat ik al werkende ideeën zou krijgen over mogelijkheden om verhalen aan elkaar te relateren, of ze juist te contrasteren of misschien ze te combineren.

Al werkende kreeg ik wel ideeën, begon ik mogelijkheden te zien. Maar nog steeds heb ik geen idee hoe de voorstelling eruit gaat zien, wat de rode draad wordt. Dat komt wel. Eerst wil ik in de tweede workshop met de individuele verhalen aan de slag. De vertellers heb ik allemaal een huiswerkopdracht gegeven om aan een bepaald aspect van hun verhaal of verteltechniek te gaan werken.
Ik vertrouw erop dat die dag voldoende inzichten oplevert om de grote lijn van de voorstelling te bepalen.


in