Meer bomen tot in de hemel (2)

Bomen tot in de hemel was het thema van het verhaal dat ik in september bij ons in de kerk vertelde. Het is het jaarthema, en daarmee ook het thema van de water-en-broodmaaltijden waarover ik gister schreef. Het verhaal dat ik er ga vertellen heeft dus ook dat thema.

Dit weekend kreeg ik een ingeving voor dat verhaal. Bomen tot in de hemel, in de tijd voor Pasen, leidde mij al snel tot het kruisbeeld, in zekere zin ook een boom tot in de hemel. Ik meen wel eens gelezen te hebben dat er in de Middeleeuwen tal van legenden bestonden over het kruis. Onder andere verhalen die het hout waar het kruis van gemaakt was, terugvoeren tot bomen uit het paradijs. Als ik daar toch eens een mooi verhaal van kan maken!

Ik zie de bui al hangen. Eerst bronnenonderzoek doen: wat voor legendes waren er allemaal, op welke bronnen gaan die terug? En wat spreekt mij in die verhalen aan, zodat ik er een element uit kan kiezen om een verhaal omheen te maken? Is er rond de geschiedenis van hout wel een verhaal te maken? Wie, bijvoorbeeld wordt de hoofdpersoon? Daar gaat vast nog wel een hoop tijd in zitten.
Maar het is een richting die me aanspreekt en dan steek ik er graag tijd in. Liever dan de gemakkelijke weg kiezen en het verhaal dat ik in september maakte weer uit de kast trek.


in

,