Een draak inzetten – het spreekt voor zich

Ik beschreef al twee toepassingen van een sprookje als Een draak: herken je dit en hoe loopt het af. In beide gevallen maak ik expliciet gebruik van het sprookje. Bij herken je dit bespreken we wat we in het sprookje herkennen in de eigen praktijk en bij hoe loopt het af gaan we na wat wij, in onze situatie, willen doen of bereiken.

Vaak vertel ik aan het begin van een bijeenkomst (vergadering, training,…) een verhaaltje zónder er expliciet op terug te komen. Ik laat het even stil en dan over tot de verdere agenda van de bijeenkomst. Niet zelden blijkt dat verderop in de vergadering de metaforen uit het verhaal van waarde zijn in de discussie.
Soms roept zo’n verhaal vragen op. Waarom ik überhaupt een verhaal vertel, of waarom ik dít verhaal vertel. Alleen in het geval van vragen ga ik er dan op door, bijvoorbeeld met de eerder beschreven vraag: “Herken je het?”


Tags: