Een draak inzetten – of iets anders

Een sprookje als Een draak kan op allerlei manieren in een zakelijke context worden ingezet. Ik beschreef eerder herken je dit, hoe loopt het af en het spreekt voor zich. Allemaal toepassingen van een sprookje dat ik bij een bepaalde klantsituatie maakte. Maar daarmee dus ook een sprookje met mijn associaties bij en interpretaties van de situatie.

Een heel andere aanpak is om de betrokkenen hun eigen verhaal te laten maken. Wat zijn jullie associaties? Als je de situatie zou vergelijken met een film of sprookje wat zou het zijn? Aan welk dier moet je denken, of welk beroep? En als we deze metaforen hebben, zou ik de aanwezigen uitnodigen om de hoofdpersoon die dit oplevert een naam te geven en een veilige thuisbasis. Van daaruit kan dan een verhaaltje gemaakt worden. Wat maakt dat de held zijn thuis verlaat? Wat is zijn doel? Hoe bereikt hij dat? En lukt het?

En zo kunnen individueel of in groepjes verhalen gemaakt worden waarin de interpretatie van de betrokkenen in doorklinkt. Deze verhalen kunnen de start zijn voor een discussie over de situatie: “Vind jij dat wij ons gedragen als struisvogels?” “Hoezo moet hij op reis voor de schat?” Het kost tijd en het kan lang niet in elke situatie, maar als betrokkenen zo zelf hun verhalen maken, is de rijkheid aan metaforen en daarmee de diepgang van de discussie een stuk groter dan als ik met mijn verhaal aan zou komen.


Tags: