WVD 2012 – nieuw project met Vertelgenootschap

Net als vorig jaar geeft het Apeldoorns Vertelgenootschap ter gelegenheid van Wereldverteldag een voorstelling. En net als vorig jaar ben ik gevraagd om deze voorstelling te regisseren. Vorige week maakten we er de eerste afspraken over. Leuk om met deze goede bekenden weer een intensieve samenwerking aan te gaan. We hebben nog niet veel meer afgesproken dan de twee dagen waarop we gaan werken aan de voorstelling, de datum van de voorstelling zelf (noteer maar vast: zondag 18 maart in Apeldoorn) en het thema. Het thema van WVD 2012 is Bomen, dus dat wordt ook het thema van onze voorstelling.

Net als vorig jaar bij aanvang is het nu nog een verrassing wat het zal worden. Anders dan vorig jaar hebben we nu natuurlijk een idee van hoe de voorstelling eruit zou kunnen zien. Ik hoorde dat het Vertelgenootschap sinds vorig jaar bij verschillende gelegenheden al heeft geëxperimenteerd met technieken waar we vorig jaar mee begonnen zijn: samen één verhaal vertellen, of twee verhalen tegelijk vertellen. Ik vind het een mooie uitdaging om ook dit jaar weer op zoek te gaan naar nieuwe vormen om de vertellers én mezelf mee te verrassen. Natuurlijk is het doel niet om een experimentele voorstelling te maken. Maar we gaan wel weer op zoek naar een voorstelling die méér is dan tien losse verhalen achter elkaar.

De vertellers zoeken nu een verhaal dat hen aanspreekt. Met deze verhalen ga ik op zoek naar wat ik zou willen uitproberen en oefenen met de vertellers. Na de eerste workshop bedenk ik een opzet voor het programma. Op de tweede workshop gaan we die opzet uitproberen en uitwerken. Hopelijk vinden we een geschikte plek om een try-out te doen, en dan is de voorstelling alweer daar: sneller dan we nu denken.


in