WVD 2012 – Eerste workshop

De eerste workshopdag hebben we achter de rug. Het eerste puzzelwerk heb ik gedaan. Ideeën rond verhalen, vormgeving, muziek beginnen zich te vormen. De vertellers heb ik nadere opdrachten gegeven. Ik blijf benieuwd hoe de voorstelling eruit gaat zien.

Met het Vertelgenootschap Apeldoorn maak ik een voorstelling voor Wereldverteldag 2012. Afgelopen zaterdag zijn we voor het eerst bij elkaar geweest om eraan te werken. Mijn doel voor deze dag was om veel te experimenteren. Van 9 tot 5 zijn we bezig geweest met vragen als: hoe loopt jouw hoofdpersoon? Hoe praat hij? Wat wordt de beginzin van je verhaal? Wat doet muziek met het verhaal? Wat gebeurt er als personages uit verschillende verhalen elkaar ontmoeten?
Geweldig leuk om zo met elkaar te zoeken naar wat werkt.

Omdat we over drie weken de tweede (en laatste!) workshop hebben en de vertellers nu echt aan de slag moeten om hun verhalen in te studeren, moest ik de afgelopen dagen een belangrijk ei leggen. Welke lijnen zouden door de voorstelling kunnen lopen? Welke verbindingen liggen er tussen verhalen? Er zijn teveel verhalen om allemaal in één voorstelling een plek te geven. Welke vallen af? En voor de vertellers van de verhalen die afvallen: is er voor hen een andere rol te bedenken?
Daarop heb ik de afgelopen dagen zitten broeden en vanavond heb ik de vertellers specifieke opdrachten toegestuurd ter voorbereiding van de komende workshop.

Vandeweek kreeg ik ook een ingeving voor eventueel te gebruiken muziek. Bij het thema Bomen is het een aardig idee om muziek van houtblazers te laten klinken. Ik heb een CD met niet al te voor de hand liggende blokfluitmuziek. Misschien kan ik daar iets mee?
En voor de mise en scène dacht ik aan een opstelling van alle vertellers op het toneel, als afzonderlijke bomen in een bos. Maar dat wordt waarschijnlijk een moeilijke opgave. Zelfs zonder letterlijk een boom uit te beelden (armen gestrekt…), is een hele voorstelling neutraal stilstaan (en het publiek aankijken) een behoorlijke opgave. Misschien toch in enige vorm bruikbaar?


in