8 juni: impro meets teksttoneel

Volgende week vrijdag speel ik met enkele mede-improvisatoren van Effe Belle in een voorstelling met toneelgroep Graficus. Het wordt een experiment waar ik veel zin in heb: hoe combineer je teksttoneel met improvisatie? We hebben met de regisseur van Graficus gesproken en hebben aanstaande maandag één gezamenlijke repetitie.
Het persbericht:

Maar wat wil Yvonne nou eigenlijk echt?
De wereld van teksttoneel, dans en improvisatietheater ontmoeten elkaar
Op vrijdagavond 8 juni ontmoeten drie theater-uitersten elkaar, een primeur voor Apeldoorn. Acteurs van toneelvereniging Graficus spelen samen met spelers van improvisatievereniging Effe Belle en enkele dansers een voorstelling in het kader van de Week voor de Amateurkunst. Deze bijzondere voorstelling op 8 juni om 20.00 uur in de Walviszaal van Markant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn, is gratis toegankelijk.

Graficus repeteert, onder leiding van regisseur Gerard de Jong sinds januari het stuk ‘Yvonne, prinses van Bourgondië’ van Witold Gombrowicz dat op 24 november 2012 in Gigant in première gaat. De spelers van Effe Belle leren juist geen teksten uit hun hoofd. Alles wat zij spelen is geïmproviseerd op basis suggesties van het publiek. De dansers interpreteren de thema’s van het stuk op hun eigen wijze en vullen zo de scènes aan. De bezoeker ziet de thema’s ‘Orde vs Chaos’, ‘Conformisme vs individualisme’ en ‘Arrogantie van de macht’ in de drie verschillende vormen van podiumkunsten terugkomen.

Wat krijg je als je deze werelden bij elkaar brengt? Deze avond gaan de spelers dit experiment aan. Die scène tussen de prins en zijn vader – misschien wordt die nog wel een keer gespeeld en mag u zeggen wat ze eigenlijk van elkaar vinden. Of de scène met de aanstaande prinses en haar hartsvriendin – hoe hebben zij elkaar eigenlijk ontmoet? U mag het zeggen en de spelers vlechten het ter plekke in in het verhaal. En zou u willen weten hoe het de hoofdrolspelers vijf jaar ná de afloop van het stuk vergaat? U vraagt, zij spelen! De dansers zullen op hun beurt de beelden versterken of een onverwachte wending geven.


in

Tags: