Mentor een jonge verteller

Zondag werd ik winnaar van Story Slam 2013. Die werd gehouden aan het eind van een bijeenkomst van vertellers, georganiseerd door Raymond den Boestert, verteller van het jaar 2012. Het eerste deel van de middag was een rondetafelgesprek. Vertellers en organisatoren die zich op allerlei vlak hebben onderscheiden gingen naar aanleiding van een aantal stellingen met elkaar en met de zaal in discussie. Wat mij betreft leverde dat in elk geval een mooie oproep op.

Hoe komen we als vertellers af van een saai imago? Door te laten zien dat het dat niet is – in elk geval komen we níet van dat imago af door erover te práten. Moet er onderscheid gemaakt worden tussen professionele en niet-professionele vertellers? Dat leverde vooral discussie op over de criteria die daartoe gehanteerd moeten worden en ook wíe die criteria dan toepast. Moeten vertellers en vertelorganisaties onderling beter samenwerken? Ach, het gaat al een stuk beter dan vijf jaar geleden en in vergelijking met het buitenland doen we het niet slecht.
Boeiend vond ik vooral de bijdragen van Kitty Peetoom van De Verhalenboot en het Waterval Festival in Zwolle en Arjen Barel van Storytelling Centre en Storytelling Festival Amsterdam. Zij weten een podium te organiseren en een publiek te bereiken dat ruim verder gaat dan de handvol ‘vaste klanten’ die alle vertelvoorstellingen bezoeken. De mooiste oproep kwam van Peetoom. Ze beschreef een initiatief waarbij twintig middelbare scholieren een aantal maanden gecoacht worden door een regisseur/verteller. Deze helpt hen een verhaal te maken en te vertellen op het festival Waterval, maar vervolgens worden zij ook geïntroduceerd op een aantal andere festivals. Wat een manier om ervaring op te doen! En wat een manier om jong talent te laten opbloeien! Peetoom deed een oproep: als elke verteller de komende tijd één jonge verteller onder zijn hoede neemt, coacht en begeleid naar optredens, dan moet dat over een aantal jaren toch een gigantische verjonging van het vertelveld opleveren?

Ik voel me aangesproken. Geef regelmatig workshops, en heb vertellers begeleid naar optredens. Ik zou best een jonge verteller willen begeleiden. Op dit moment denk ik dat ik te druk ben om zelf op zoek te gaan naar jonge, beginnende vertellers. Maar mocht er zich een melden, dan beloof ik dat ik hem of haar ga helpen op weg naar een mooi optreden.


in

, , ,

Tags: