Over Nikodemus

Hoe zou ik Nikodemus kenschetsen, het verhaal dat ik heb geschreven bij Haydns strijkkwartet Die Sieben Letzte Worte? Een relevante vraag, want als we dit kwartet mét het verhaal willen aanbieden, moet er wel een beschrijving bij. Ik heb overwogen om het verhaal hier op mijn site te publiceren, zoals ik dat met diverse andere verhalen ook heb gedaan, maar daar wacht ik voorlopig nog maar even mee. Er is zoveel werk in gaan zitten, dat ik het graag nu eerst een aantal keer zelf uitvoer.
Natuurlijk heb ik een hele serie stukjes geschreven over de totstandkoming van het verhaal. Maar over het uiteindelijke verhaal heb ik het nog niet gehad. Ik zou het als volgt willen beschrijven.

In de bijbel komt Nikodemus maar drie keer voor: zijn avondlijk bezoek aan Jezus, zijn verdediging van Jezus in de Hoge Raad en de scène dat hij een mengsel van mirre en aloë had gekocht om Jezus’ lichaam in te balsemen. Intrigerend: een belangrijke persoon die door Jezus geïntrigeerd was, maar ook zitting had in de Raad die hem veroordeelde. Wat was dit voor man? Wat trok hem aan in Jezus? Wat hield hem tegen? En hoe ging het met hem verder na Jezus’ dood? We weten het niet. Het verhaal Nikodemus heeft een open eind.
Ondanks het stevige fundament in de bijbelverhalen is het geen theologisch of evangeliserend verhaal. Het is een kaleidoscopisch, persoonlijk verhaal over angsten en twijfels die iedereen herkent. Met het verhaal Nikodemus kunnen de Sieben Letzte Worte zelfstandig worden uitgevoerd. Dit maakt het geschikt voor toepassing binnen, maar zeker ook buiten de oorspronkelijke kerkelijke context waarvoor Haydn het stuk schreef.


in

, ,