“Mindswap”

IT architectuur gaat over processen en systemen en amper over mensen. Veel organisatie, weinig onderneming. Een overdaad aan structuur, maar het verhaal ontbreekt.

De 16 IT-architecten van ProRail konden zich hier wel in vinden. In het eerste deel van de dag over storytelling hadden ze elkaar succesverhalen verteld. Maar en passent kwamen er ook wat verhalen langs over geleerde lessen, dingen die ze nu anders zouden doen. Alleen maar technische platen laten zien, bijvoorbeeld, en aannemen dat je gehoor ze snapt en de juiste conclusies trekt – dat werkt niet. Er móet een verhaal bij. Dat inzicht was voor een van de deelnemers aan het eind van de dag aanleiding voor de opmerking dat hij een “mindswap” had gemaakt van inhoud naar verhaal.

Maar ja, wat ís dan een verhaal? Mijn werkdefinitie is dat een verhaal gaat over iemand die iets doet, daarbij obstakels tegenkomt en uiteindelijk zijn doel bereikt. Natuurlijk gaan er ook oneindig veel verhalen over niet bereikte doelen, maar in zakelijke context is het wellicht slim om vooral positieve verhalen te vertellen. Zeker als je, zoals de architecten in de workshop, jouw visie en plannen wilt uitdragen. Daar sta je achter en je gaat er vanuit dat ze succesvol zijn.

Dus gingen we aan de slag om verhalen te maken. Een van de deelnemers schreef hierover bij de evaluatie als sterk punt van de dag:

“Samenwerken met collega’s om tot een gedragen verhaal te komen.”


in

, , , ,

Tags: