12 juni: De Oosterse Prinses – muziekschool Wijchen

Flyer Oosterse Prinses

Op 12 juni is het weer zover: de intussen welhaast traditionele voorstelling bij Kunstencentrum de Stroming. Ik vertel een verhaal, maar de sterren van de avond zijn de ruim 50 kinderen die spelen in de twee orkestjes en die dansen bij de muziek. En niet te vergeten de kinderen die de beelden hebben gemaakt die worden geprojecteerd tijdens de voorstelling.

Het is een voorstelling met een triest randje, omdat op 1 juli de Stroming ophoudt te bestaan. Door bezuinigingen valt ook voor deze instelling het doek. Ook in Wijchen wint de korte-termijnvisie om te bezuinigen het van een lange-termijnvisie waarin het belang van cultuureducatie gezien wordt. Kinderen krijgen vanaf volgend jaar op de basisschool wat muziekles, maar dat haalt het natuurlijk bij lange na niet bij echte lessen waarin ze leren een instrument te spelen, waarin ze leren samenspelen, waarin ze mee kunnen doen aan dergelijke grote producties. Zeker, Anke blijft vioolles geven. En zo zullen er ook balletlessen bij privéstudio’s blijven. En waarschijnlijk blijven er ook wel teken- en schilderlessen. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee dit alles onder één dak gebeurt verdwijnt. Dat je, lopend naar jouw pianoles, ook hoort en ziet dat er drum-, gitaar- en zangles wordt gegeven. Dat er kinderen zijn die dansen en kinderen die met hun handen bezig zijn. Dat je ouderjaars leerlingen hoort en je daaraan kunt optrekken. Dat je samenspeelt met leerlingen die net begonnen zijn en voor hén een voorbeeld bent. Dat je, zoals ik laatst iemand hoorde zeggen, alleen al door die gang in te lopen en al die bedrijvigheid te zien en horen het gevoel hebt thuis te komen.
Wat een armoe dat dat nu wegvalt.

Maar we zitten niet bij de pakken neer. De voorstelling op 12 juni belooft de grootste te worden van de serie die begon in 2008. Toen stond ook De Oosterse Prinses op het programma. Het leerlingenorkest is groter dan ooit tevoren. In het beginnersstrijkorkest spelen meer leerlingen dan ooit tevoren. En voor de gelegenheid schuiven zelfs nog oud-leerlingen aan die bij die eerste voorstelling ook al meespeelden.
Het is dan misschien de allerlaatste voorstelling vanuit de Stroming plaatsvindt, we gaan er met z’n allen voor zorgen dat het weer een groot feest wordt.


in

,