Wolfgang – een nieuw verhaal bij de Gran Partita

Een nieuwe familievoorstelling is in de maak. Het blazersensemble La Spiritata vroeg me of ik een verhaal wilde vertellen bij Mozarts Gran Partita. Vorig jaar vertelde ik met hen De Schepping. Leuk om nu weer een project samen te doen.

Maar wat vertel je over Mozart – het genie waarover al zoveel verteld is? De afgelopen maanden ben ik eerst maar eens de boeken in gedoken en las van alles over zijn leven, reizen en muziek. Langzaam begon een verhaallijn te groeien. Een lijn waarin kinderen zich kunnen herkennen, hoop ik. Over zijn reis naar onafhankelijkheid, het loskomen van zijn vader en van zijn eerste werkgever, de prins van Salzburg. Een verhaal bij de laatste grote reis die hij maakte.

Eerst schreef ik een ruwe eerste versie, die ik daarna naast de muziek legde. Toen begon de puzzel om de sfeer van het verhaal aan te laten sluiten bij de verschillende delen van de Gran Partita. Een soms frustrerende, maar vaker, als het dan toch lijkt te gaan passen, erg inspirerende bezigheid.

De tweede versie ga ik nu met het ensemble en hun dirigent bespreken. Vinden zij mijn voorstellen om tussen en zelfs tijdens de delen te vertellen acceptabel. Spannend, maar de ervaring leert dat we hier ook goed uit gaan komen.

Dan de repetities en op naar de twee voorstellingen die nu al gepland staan. De eerste op 25 november in Vrijeschool Meander in Nijmegen en de tweede op 13 januari in de Houtwerf, ook in Nijmegen.


in

, , ,

Tags: