Astrologie op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag vertelde ik mijn kwartaalverhaal En gij geleuft dè?, mijn verhaal bij de plaat van de astrologische mens door de Gebroeders van Lymborch.

Het verhaal speelt in 1411 in het kasteel van de hertog van Berry in Parijs. Een tijd in Frankrijk waarin de neef van de koning de broer van die koning vermoordde, waarin de koning zelf zo gek is als een deur en waarin (nu er een bestand is met Engeland) binnenslands een oorlog wordt uitgevochten. Een tijd die rijp is voor populisme, complotverhalen en bijgeloof. In mijn verhaal komt het geloof én ongeloof in astrologie en magie aan bod.

Als je de foto bekijkt, zie je dat ik het verhaal vertelde met een grote kopie van het schilderij van de broers naast me. Op het lichaam van een mens zijn de sterrenbeelden afgebeeld: een afbeelding van het idee dat de kosmos invloed heeft op het menselijk lichaam. Boven mij hangen verschillende astrologische elementen uit andere schilderijen van ze.

Twee keer een bijna uitverkochte zaal. Mensen die ik inmiddels tot vaste gasten reken en mensen die voor het eerst kwamen luisteren naar mijn kwartaalverhalen. Bij de koffie serveerden we planetenbonbons van Schaafsma uit Franeker (naast het planetarium). Ik ben blij met de vele enthousiaste reacties uit het publiek.