Kijken en luisteren

Luister en kijk naar opnames of bekijk foto’s van van optredens van mij.

Wij

Het verhaal dat ik maakte bij de bergrede. Je kunt het hier lezen. Ik vertelde het op 24 september 2023 in De Drie Ranken in Apeldoorn. Klik op de foto als je de opname wilt zien en hieronder om alleen de audio te horen.

Een engel zonder vleugels

Een engel zonder vleugels, deel 1
Een engel zonder vleugels, deel 2

geesten op de veluwe

In de winter van 2008 werkte ik mee aan het project Dwalend Licht. In een donker bos in de sneeuw en bij volle maan gloeide een lichtinstallatie van Hendrik Ribot als dwaallichtjes uit de oude streekverhalen. Ik vertelde verhalen van de Veluwe over dwaallichtjes en Witte Wieven, begeleid door Tessa Zoutendijk op viool en zingende zaag. Dit schreef Hendrik erover.

[…]een moderne interpretatie van de oude sage en legende van de Veluwe.
Geen oubollige verkleedpartij met rammelend plastic toneelstukje bijgevoegd. Geen bestudeerde neo-agrarische presentatie van kitsch dat niet meer past in de 21e eeuw.. Maar echte emotie en gevoel in een tijdloos meeslepend verhaal, gestuwd door viool en elektronica. Zo kan het dus óók!

De Jufferboom

Arjen heeft de oorspronkelijk tekst knap vertaald naar de 21 eeuw. Zonder de puurheid van de bron te verminken. Zijn verteltrant is eenvoudig en inlevend. Met ruimte voor stilte en eerbied voor de geest van het verhaal.
Deze uitvoering ontroerd me dan ook in hoge mate. Misschien omdat het me doet denken aan mijn eigen nachtelijke wandelingen als kind door de bossen van de Veluwe. Mijn ervaring van de schoonheid, van ruimte, omfloerste stammen en vage schijnsels van boomtoppen.

De witte vrouwe van Kernhem

[…]een prachtige vertelling. In dit geval is het suggestieve gebruik van een zingende zaag door Tessa Zoutendijk de unieke basis voor de ijzige atmosfeer. En virtueel vorm geeft aan de ijle spookachtige verschijning die het pad kruist van Marten, de huisslachter.
Arjen Uittenbogaard weet de nuchterheid van Marten mooi te verworden. En zijn omslag door de ‘buitenaardse’ ontmoeting. Nu moet hij de nuchterheid zelve wel toegeven dat er meer is dat menselijkerwijs te verklaren valt.

Het ruitergat

Wat krijg je als je de verhalenverteller Arjen Uittenbogaard en violist Tessa Zoutendijk in een winters bos laat optreden en improviseren?
Hoefgetrappel in de donker nacht, heuvel op en heuvel af, een steigerend paard een plons en een gesmoorde kreet. Het Ruitergat is ontstaan. En een legende is geboren.

Foto’s

2023 – Moenen (in de Latijnse School)

Op 7 oktober 2023 vertelde ik mijn verhaal Moenen in de kelder van de Latijnse School in Nijmegen.

2022 – Midzomernachtsdroom

Het verhaal van Shakespeare met de muziek van Mendelssohn door het leerlingenorkest van Anke. Meer over dit project hier.

2019 – Carnaval der dieren

Orkest met beginnende en gevorderde leerlingen van viooljuf Anke Foede.

2011-2014 Voorstellingen met de muziekschool

Muziek, dans en tekeningen. Een vol toneel en steeds weer een uitverkochte zaal: de Oosterse prinses, het Sneeuwmeisje en Josa en de toverviool.2010 – Pelleas en Melisande met Symfonieorkest Nijmegen

2009 – Koning Lijsterbaard met Ensemble Septime

2007 – Olek met Markant

In 2007 speelde ik met muziekdocenten van Markant de kindervoorstelling Olek van Bart Moeyaert met muziek van Wim Henderickx.

2006 – ga met Tom Schoemaker op Oerol

Een voorstelling in het kerkelijk programma van Oerol.

2003 – UitJeHoofd – verhalen over liefde en dood

Een korte vertelvoorstelling met verhalen, poëzie en muziek, ernst en absurditeit over liefde en dood.