-
De hel, twee pausen en de hertog van Berry
De afgelopen drie weken waren Anke en ik op vakantie. Ik had me voorgenomen elke dag in elk geval een uur te schrijven. Door te schrijven komen er vaak nieuwe ideeën. Elke dag schrijven was iets te ambitieus, maar ik ben wel thuisgekomen met een eerste versie van het kwartaalverhaal dat ik op zondag 8…
-
Hels leesvoer
Het volgende kwartaalverhaal waaraan ik werk, gaat over de hel, zoals ik al schreef. Inmiddels ben ik het nodige aan achtergrond aan het lezen. De geschiedenis van de hel van Alice Turner geeft een mooi overzicht van hoe er in de loop der eeuwen over de hel is gedacht. De hel met de geuren en…
-
Het Duivelsberg-vertelfestival
Op 15 en 16 juni is er weer het jaarlijkse vertelfestival op de Duivelsberg bij Nijmegen. Al jaren vaste prik voor jong en ouder publiek om twee dagen verhalen te horen. En dit jaar ben ik voor het eerst ook als verteller van de partij. Op zaterdagmiddag vertel ik om een uur of drie en…
-
Naar de hel
Als ik mijn kwartaalverhalen vertel in het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen, heb ik achter mij de hel als decor. Op het plaatje van mijn optreden op Hemelvaartsdag kun je er een stukje van zien. Deze plaat staat op de deuren waardoor we aan het eind van een rondleiding vanuit het museum weer de…
-
Astrologie op Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag vertelde ik mijn kwartaalverhaal En gij geleuft dè?, mijn verhaal bij de plaat van de astrologische mens door de Gebroeders van Lymborch. Het verhaal speelt in 1411 in het kasteel van de hertog van Berry in Parijs. Een tijd in Frankrijk waarin de neef van de koning de broer van die koning vermoordde,…
-
Hemelvaartsdag: kwartaalverhaal twee keer
Het loopt zo goed met de aanmeldingen voor het kwartaalverhaal op Hemelvaartsdag, dat we besloten hebben dat ik twee keer ga optreden. Niet alleen ’s avonds, maar ook ’s middags, om 15.30u. Nog steeds is de ruimte beperkt, dus weer: wacht niet te lang met reserveren. Wanneer: 9 mei, om 15.30 (inloop 15.15) én om…
-
Kwartaalverhaal op Hemelvaartsdag
Hoe toepasselijk! Mijn volgende kwartaalverhaal, dat draait om astrologie en magie aan het Franse hof rond 1410, ga ik vertellen op Hemelvaartsdag. Ik heb al verschillende stukjes geschreven over achtergronden, interessante personen en de dilemma’s die al deze informatie met zich meebrengt bij het maken van het verhaal. Maar, inmiddels heb ik een eerste versie…
-
Het schrijven van historische verhalen
Mooi boek van Nico Dros: Willem die Madoc maakte. Voorop staan de sterren die NRC het gaf, vergezeld van het citaat: ‘De Nederlandse Umberto Eco.’ Wat mij betreft een heel adequate en terechte vergelijking en dito compliment. Niet alleen heb ik genoten van het verhaal dat de kern van het boek vormt, maar ook van…
-
Astrologie en magie aan het Franse hof
Hoe meer ik lees over astrologie en magie aan het Franse hof rond 1400, hoe ingewikkelder het wordt om hier een verhaal bij te maken. Er is zoveel interessants. Laat ik in dit stukje wat van die intrigerende zaken noemen. Zaken die zomaar een plek in mijn volgende kwartaalverhaal zouden kunnen krijgen, maar die mogelijk…
-
Astrologie en astronomie in de Middeleeuwen
Deze prachtige plaat van de Gebroeders van Lymborch werd jarenlang de ‘Anatomische mens’ genoemd. Maar hoewel de geschilderde personen, helemaal voor middeleeuwse begrippen, verbazingwekkend welgevormd zijn, is de plaat evident niet bedoeld om iets van anatomie uit te dragen. Aan de tekens van de dierenriem in de rand en op de afgebeelde mensen is duidelijk…
-
Nieuwjaarswens 2024
-
Een week kerstverhalen
Het is de tijd van het jaar. Deze week heb ik bij verschillende gelegenheden kerstverhalen verteld. Het kerstverhaal van Paul Biegel en mijn eigen verhaal ‘De heilige Driekoningen’ zijn in verschillende varianten langsgekomen. Zondag vertelde ik Biegels verhaal bij een optreden van het strijkorkest met vioolleerlingen van Anke. Anke had bij het verhaal muziek gezocht…