Een week kerstverhalen

Het is de tijd van het jaar. Deze week heb ik bij verschillende gelegenheden kerstverhalen verteld. Het kerstverhaal van Paul Biegel en mijn eigen verhaal ‘De heilige Driekoningen’ zijn in verschillende varianten langsgekomen.

Zondag vertelde ik Biegels verhaal bij een optreden van het strijkorkest met vioolleerlingen van Anke. Anke had bij het verhaal muziek gezocht die ze bewerkt had, zodat het voor allemaal leuk was om mee te doen, van de jongste leerling (6 jaar, nog geen jaar les) tot de meest ervarene (18, 19 jaar, al jaren les). Muziek en verhaal kwamen mooi samen. Bij de koning die achter de brutale soldaat aanrent, paste de storm uit Vivaldi’s ‘Zomer’ heel mooi. En toen de koning in de kou achterbleef en voorover in de sneeuw viel, klonk diens ‘Winter’. Natuurlijk zaten er er ook de nodige kerstliedjes in. Zo’n voorstelling is altijd veel werk voor Anke (arrangementen maken, repetities met de orkestjes). En voor de leerlingen is het natuurlijk zaak om goed te oefenen. Maar met resultaat: een mooie voorstelling met enthousiaste reacties van het publiek, leuke herinneringen voor de musici en voor Anke en mij, natuurlijk.

Mijn driekoningenverhaal vertelde ik bij de kerstviering van de seniorenafdeling van de personeelsvereniging van de Radboud Universiteit. Bij deze gelegenheid vertelde ik ook ‘Moenen’, mijn bewerking van Mariken van Nimwegen. De keuze voor dat tweede verhaal had natuurlijk alles te maken met de connectie met de stad Nijmegen. Veel mooie reacties ontvangen, op beide verhalen. Bij de kerstborrel met collega-vrijwilligers in het Gebroeders van Lymborch Huis vertelde ik mijn driekoningenverhaal nog eens. Daar werden de diverse links in het verhaal met de prachtige platen van de gebroeders over deze verhalen ook opgemerkt door deze en gene.

Gisteren was ik uitgenodigd bij een familiebijeenkomst waar ik door een oma en opa was uitgenodigd om zowel mijn driekoningenverhaal als het verhaal van Biegel te vertellen. Weer een heel andere setting voor de verhalen. Grootouders, kinderen en kleinkinderen hebben allemaal geboeid geluisterd en, naar eigen zeggen, genoten.

Op 6 januari, dé dag van de drie koningen, vertel ik het driekoningenverhaal nog één keer, als kwartaalverhaal in het Gebroeders van Lymborch Huis. Een mooie afsluiting van de serie kerstverhalen van dit jaar.


in

, ,