Arjen Uittenbogaard: verhalenmaker

Al jaren vertel ik verhalen. Op congressen, jubilea, feesten, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Steeds is er een aanleiding, een context of een thema en de wens om daar een verhaal bij te horen. Hét verhaal dat past bij die gelegenheid.

Arjen Uittenbogaard - verteller
In de loop der jaren is het repertoire waaruit ik put gegroeid: sprookjes, mythen, fabels, bijbel- en streekverhalen. Soms is een bestaand verhaal verrassend geschikt. Dat was bijvoorbeeld het geval toen ik Parsifal vertelde. Soms bewerk ik het verhaal om het aan te laten sluiten bij de gelegenheid. En soms dient zich de gelegenheid zich aan dat ik een nieuw verhaal kan maken, zoals De meester van de bliksem.

Ik ben associatief en visueel ingesteld. Dat brengt me vaak tot het maken van metaforische verhalen. Denk aan een sprookje waarin de personages en gebeurtenissen staan voor elementen uit de wereld van de opdrachtgever. Zo ontstond bijvoorbeeld Een engel zonder vleugels. Maar ik maak ook realistischer verhalen, of gestileerde anecdotes.

Ik bewerk ook graag verhalen zodat ze bij muziek verteld kunnen worden. Zo bewerkte ik het toneelstuk Pelleas en Melisande om te vertellen bij de suite van Sibelius. En ik werkte samen met componist Tom Smolders om het sprookje Koning Lijsterbaard op zijn muziek te vertellen.