De IT-architect: de verhalenverteller

Er was een grootste visie, maar het project strandde alsnog. Iedereen had langs elkaar heen gepraat. Dat is vaker gebeurd, lees het verhaal van de toren van Babel.

Op 23 november geef ik een presentatie op het Landelijk Architectuur Congres voor de Digitale Wereld. Op dit congres komen een paar honderd IT architecten bijeen: vakmensen die zich bezig houden met de inrichting van de informatiehuishouding in hun organisaties. Vanouds komen veel IT architecten uit de technische hoek en daarmee zijn ze vaak geneigd om hun ideeën op een technische manier te ontwerpen, beschrijven en over te dragen. Maar de IT architect werkt in een omgeving die veel meer omvat dan alleen de techniek. Ze hebben ook te maken met al die mensen waarvoor die automatisering gedaan wordt, zowel binnen de organisatie alsook daarbuiten, zoals klanten, leveranciers en afnemers. Een complexe omgeving waarin technische ontwerpen bij lange na niet volstaan in de communicatie. In mijn presentatie ga ik ervoor pleiten dat IT architecten moeten leren verhalen te vertellen.

In het programma heb ik het zo beschreven:
Het werk van een IT architect is het schetsen van een toekomstbeeld en van een pad daar naartoe. Dit is geen harde wiskunde, maar gaat over afwegingen, dilemma’s en gevaren. Hier spelen emoties een rol en persoonlijke en tegenstrijdige belangen. Verhalen geven al sinds mensenheugenis ruimte aan al deze elementen. Architecten moeten leren verhalen te vertellen. In deze presentatie ervaar je de kracht van verhalen en hoor je hoe je ze in jouw praktijk kunt inzetten.


in

, , , , ,

Tags: