13 juli vertel ik: Om de eer

Het volgende kwartaalverhaal ga ik vertellen op 13 juli. Het is, zoals ik in de voorgaande stukjes hier al schreef, geïnspireerd op het juli-kalenderblad uit de Très Riches Heures door de gebroeders van Lymborch. Op dit blad staat het kasteel in Poitiers afgebeeld, een van de kastelen van de hertog van Berry.

Bij Poitiers werd in 1356 het Franse leger door de Engelsen verslagen. De latere hertog van Berry vocht als 16-jarige koningszoon mee. Hij zou de grote opdrachtgever worden van de gebroeders Van Lymborch. De drager van het koninklijk vaandel, de oriflamme,  Geoffroi de Charny kwam bij Poitiers om het leven. Hij was een door vriend en vijand gerespecteerd ridder met enkele boeken op zijn naam over ridderlijkheid. In mijn verhaal staat de Charny centraal en zijn opvattingen over eer. Over toernooien en een kruistocht, over krijgsgevangenschap en vechten tot de dood. En over leven met de keiharde consequenties daarvan.

Wanneer: donderdagavond 13 juli, 19.30u.
Waar: Gebroeders van Lymborch-huis, Burchtstraat 63, Nijmegen.
Entree: € 15,- (inclusief koffie/thee en verrassing) – gratis als u Meester, Hofschilder of Valet de Chambre van  van ‘t Geselscap bent.

Er is zeer beperkt plek, dus wacht niet te lang met aanmelden!