Uitverkochte zaal – Om de eer!

Donderdag 13 juli vertelde ik mijn verhaal “Om de eer!” over ridderschap, het leven van Godfried van Charny, de slag bij Poitiers in 1356. De filmzaal van het Gebroeders van Lymborch Huis zat vol met aandachtig luisterend en geboeid publiek. Fijn om zo dit verhaal te kunnen vertellen.

De reacties van de aanwezigen waren positief. De wat meer historisch onderlegden herkenden en waardeerden de historische feiten in het verhaal. Mensen wie de orde van de ster, de 100-jarige oorlog, de kruistocht naar Smyrna, etc. wat minder zeiden, konden toch het verhaal goed volgen – al deze historische gebeurtenissen dienden in het verhaal vooral ter illustratie van de verschillende aspecten van eer in het leven van een ridder in de veertiende eeuw.

Ook de hertog van Berry, opdrachtgever van de gebroeders van Lymborch, speelde een rol in het verhaal. Na zijn rol in Melusine zou het wel eens kunnen dat ik hem regelmatiger laat terugkeren in de kwartaalverhalen.

In de pauze trakteerden we een brownie versierd met het koninklijk vaandel, de Oriflamme, dat in het verhaal een prominente rol speelt.