Verhalen in de IT

Gister was ik bij de XP Days Benelux, een bruisend IT congres met workshops die uiteenlopen van hardcore programmeren (“dojo’s”) tot zakelijk flirten; met presentaties over analysetechnieken maar ook de impro-workshop die ikzelf samen met Nicole Belilos verzorgde. Zo’n congres met een goede balans tussen lol en leren. Zo’n congres waar je oude bekenden weerziet en nieuwe mensen leert kennen.

Ik bezocht de workshop van mijn oud-collega Sander van den Berg en zijn collega Gerard Janssen over communicatieve vaardigheden die in de IT worden verwacht van de digitale architect. Zo’n IT architect heeft een visie op de IT in zijn organisatie, zet de kaders uit waarbinnen die gerealiseerd kan worden en houdt het overzicht over datgene wat er vervolgens wordt gebouwd en gekocht. Al jaren onderscheiden digitale architecten zich door gedisciplineerd met tal van technische modellen en hulpmiddelen te werk te gaan. Het grootste deel van de lezingen en workshops van het Landelijk Architectuurcongres viel in die categorie. (Op dit congres verzorgde ik donderdag met mijn collega Lisanne een workshop over Persona’s – een wat creatievere werkwijze in IT-land.)
Het was verfrissend om Sander en Gerard een pleidooi te horen houden voor het gebruik van simpele tekeningen om een probleem duidelijk te maken. Voor het denken vanuit oplossingen, om niet in de huidige problemen te blijven hangen. En een pleidooi voor het gebruik van verhalen om in de organisatie bij alle betrokken partijen een gedeeld beeld te krijgen. Een beeld over “wie wij zijn”, “wat ons onderscheidt” en “hoe wij de dingen doen”.

Ik besloot ter plekke om voor de volgende XP-Days én het volgende LAC een voorstel in te dienen voor het verzorgen van een workshop over verhalenvertellen.


in

, ,

Tags: